Cool Nature Park De Bleijke, gemeente Bronckhorst

Projecten

In Hengelo (Gld) is een uniek park gerealiseerd! Een park met belangrijke cultuurhistorische waarden, prachtige natuur, afwisselende waterpartijen en spannende 'Cool Nature speelplekken' voor kinderen. Zo kunnen ze de natuur ontdekken met uitdagende, natuurlijke speelmaterialen, zoals takken/hout, zand en water. Dit mooie, vernieuwde park is een visitekaartje voor de gemeente Bronckhorst. We zijn er trots op dat het tot stand is gekomen met de hulp en inzet van inwoners, scholen en verenigingen!

Park De Bleijke is 2,3 hectare groot en maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur. Het park ligt aan de Oostkant van Hengelo halverwege dorp en dorpsbos. Een school en een zorgcentrum liggen aan de rand van het park. De oude ijsbaan ligt in dit gebied, maar heeft sinds de komst van de nieuwe ijsbaan zijn functie verloren.

De gemeente Bronckhorst wilde de mogelijkheden om in de natuur te spelen vergroten en kwam uit bij het Cool Nature concept. Bureau Niche werd aangetrokken voor het ontwerp, NL Greenlabel zorgde voor de de toetsing op duurzaamheid. Bij de nieuwe inrichting van park De Bleijke was het de bedoeling dat de kinderen natuurlijke materialen, zoals takken, zand en water konden gebruiken om te spelen. Dat prikkelt kinderen meer om dingen te ontdekken en uitdagingen te zoeken. Naast voldoende speelplekken heeft De Bleijke bijvoorbeeld ook een zitring van natuurlijke materialen, waar een klas in de openlucht les kan hebben.

De Bleijke is benoemd als Cultuurhistorisch waardevol element met de historische Bleek. In het groenstructuurplan van de gemeente Bronckhorst staat de volgende aanbeveling: Park en oude ijsbaan definiëren als speel en/of verblijfsgroen en herinrichten met aandacht voor de landschappelijke en natuurwaarde.

Onze rol

  • Toetsing op duurzaamheid volgens de NL Gebiedslabel-methode

Resultaat

  • Een uniek park met veel ruimte voor natuur, afwisselende waterpartijen en spannende Cool Nature speelplekken voor kinderen
  • Behoud van belangrijke cultuurhistorische waarden
  • In het park zijn duurzame materialen toegepast en geïntegreerd in de bestaande omgeving
  • Bomen die toch nog gekapt moesten worden zijn hergebruikt als parkmeubilair
  • Biodiversiteit heeft veel aandacht gekregen
  • Het ontwerp van het park past bij de wensen van gebruikers
    mede dankzij inzet van inwoners, schoolkinderen en verenigingen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontwerp.

Score

  • NL Gebiedslabel A