Circulaire tuin Circl ABN AMRO, Amsterdam

Projecten

Duurzaam, energiezuinig, met hergebruik van materialen: dat is CIRCL, het paviljoen en de tuin van ABN AMRO aan de Zuidas. Het kostte de bank en NL Greenlabel-partner Donkergroen twee jaar intensief samenwerken om de tuin 100% circulair te krijgen. Het resultaat is één van de eerste circulaire buitenruimtes van Nederland. En daar mag je best trots op zijn!

Maak een 100% circulaire openbare tuin, waar ook ecologie een plek heeft, voor de medewerkers van ABN AMRO en voor de omgeving. Dat was de opdracht aan Donkergroen bij het ontwerpen van de daktuin op en rondom het circulair paviljoen van ABN AMRO: Circl. Een project dat vanwege het circulaire aspect een heel andere aanpak vergde dan tot dusver gebruikelijk was.

Circulair wordt gezien als heel duurzaam, maar hoe duurzaam is de tuin van Circl nu echt? In de ontwerpfase hebben we de hele tuin onder de loep genomen: hoe wordt deze beheerd, welke materialen worden gebruikt, is er rekening gehouden met klimaatadaptatie? De uitkomst was een Gebiedslabel A: de tuin heeft de hoogste score.

Meer over Circl op de website circl.nl

Onze rol

  • Procesondersteuning tijdens aanlegfase
  • Integrale beoordeling op basis van de NL Gebiedslabel-methodiek

Resultaat

  • Er ontstaat meer biodiversiteit en een positief effect op het klimaat in deze versteende omgeving: de tuin neemt water op en gaat hittestress tegen.
  • De groene tuin maakt de omgeving een aantrekkelijke en gezonde  plek om te werken. Werknemers kijken uit op het groen en kunnen tijdens de lunch naar buiten.
  • CIRCL versterkt het imago van ABN AMRO.
  • De tuin van CIRCL is een leerzame testcase over circulariteit.

Score

  • NL Gebiedslabel A